Portál Navigáció


Portál al-navigáció


Tisztelt Felhasználó!

A hálózati szolgáltatónál végzett, előre tervezett karbantartás miatt az Oktatási Hivatal publikus szolgáltatásai nem lesznek elérhetők.

Előre tervezett karbantartás – Oktatási Hivatal (2022. 05. 26.)

Kezdete: 2022. 05. 26. 20:00. Vége: 2022. 05. 26. 23:00

 

MORZSÁK

TARTALOM:Igénybejelentés gyermekgondozási díjra

A dokumentum adatai Intézmény: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Méret: 101 kB Módosítás dátuma: 2013.11.11. Fájlnév: gyed

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Helyi súgó ikon

A gyermekgondozási díj (GYED) egy pénzbeli ellátás a gyermekvállalás támogatására. A gyermekgondozási díj nem szociális juttatás, hanem a kötelező egészségbiztosítás keretében, csak a jogosultnak járó, jövedelemarányos pénzbeli ellátás.

Az egészségbiztosítási szempontból biztosítottnak tekinthető szülő - anya vagy akár az apa is - a gyermek két éves koráig gyermekgondozási díjban (gyed) részesülhet. A gyermekgondozási díj a terhességi-gyermekágyi segély (tgyás) igénybevételét vagy az annak megfelelő időtartamot követően folyósítható az egyik szülő részére.

Az Igénybejelentést két példányban kell kiállítani, és a foglalkoztatóhoz benyújtani, abban az esetben is, ha a kérelmező a biztosítás megszűnését követően igényel gyermekgondozási díjat.