Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:TAJ-kártya igénylés (PDF)

A dokumentum adatai Intézmény: Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Méret: 64 kB Módosítás dátuma: 2015.10.07. Fájlnév: taj_kartya.pdf

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Helyi súgó ikon

Az egészségbiztosítási ellátások igénybevétele során egy sajátos azonosító számot, az úgynevezett társadalombiztosítási azonosító jelet, azaz TAJ‐t alkalmazzuk. A TAJ egy személyi azonosító, amelyet a magyar állampolgár születésekor kap, és az általában végigkíséri egész élete során.

A TAJ az egészségügyi, a szociális és a társadalombiztosítási (egészség ‐  és nyugdíjbiztosítási), valamint a magánnyugdíj‐ rendszerrel kapcsolatos nyilvántartásokban a személyeket azonosító kód, melyet a személyi azonosító szám lecserélését követően, a személyi adatok védelme érdekében vezették be.

A TAJ‐t igazoló okmányra (hatósági igazolvány, az ún. TAJ kártya) a társadalombiztosítási ellátások igénybevételéhez van szükség. A biztosított az egészségügyi szolgáltatás igénybevételéhez a TAJ‐t igazoló hatósági igazolványát, és  ‐ amennyiben a biztosított a 14. életévét betöltötte  ‐  érvényes, a személyazonosság megállapítására alkalmas igazolványát is köteles bemutatni.

TAJ kártya igénylés, kiadás