Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Adatszolgáltatás letiltása és visszavonása

A szolgáltatás adatai Intézmény: Belügyminisztérium Regisztráció: Regisztrációt igényel Módosítás dátuma: 2017.02.03.

PiktogramKapcsolódó anyagok

?

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk:

Helyi súgó ikon

Az Ön által kiválasztott ügytípus teljes körű, elektronikus ügyintézésére ezentúl a Belügyminisztérium szolgáltatásának keretében nyílik lehetősége, amelyet a „Használom a szolgáltatást” mezőre kattintva érhet el.

Az „Adatszolgáltatás letiltása és visszavonása” ügytípus mellett további 35 ügytípus elektronikus ügyintézésére is lehetősége nyílik, többek között gépjármű igazgatási-, erkölcsi bizonyítvánnyal kapcsolatos-, valamint egyéni vállalkozói ügyekben. Az online elérhető ügytípusok nagy része pedig már az Android és iOS áruházakban (ingyenesen) letölthető OkmányApp mobilalkalmazás segítségével is intézhető.

A szolgáltatás segítségével a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény értelmében az állampolgár elektronikusan is jogosult a róla nyilvántartott adatok kiadásának megtiltására elsősorban olyan eseteknél, mint tudományos kutatáshoz,közvélemény-kutatás és piackutatás megkezdéséhez illetőleg közvetlen üzletszerzés (direkt marketing) okán történő adatigénylés.

Az adatszolgáltatás megtiltása azonban nem érinti a törvényben kötelezően előírt adatszolgáltatások teljesítését (pl. adóigazgatás, honvédelmi nyilvántartás, ingatlan-nyilvántartás, stb.), továbbá ha azt pl. nemzetközi szerződésben előírták, vagy az adatokra egyéb –a kérelmező által- igazolt célból van szükség.

Az adatszolgáltatás megtiltásának feloldása elektronikus úton szintén bármikor kérhető, illetve a járási hivatal vagy a Belügyminisztérium megkeresésére, eseti engedély alapján, az ügyfélnek lehetősége van a konkrét, egyedi esetre vonatkozóan feloldani az adatszolgáltatási tilalmat.