Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Utazás külföldre

Létrehozva: 2010. január 16.
Módosítás: 2022. június 29.
Forrás: Magyarország.hu

ikonHivatalkereső

?

Hivatalkereső

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk

A külföldi és belföldi utazásokkal kapcsolatos tudnivalókat összegezzük: így egyebek között, szólunk a külképviseleti szervekről és munkájukról. Utána a vízummal, kötelező védőoltásokkal, a nemzetközi jogosítvány, és diákigazolvány intézményével is foglalkozunk a külföldi biztosítások mellett.

Cikk:

Kötelező oltások külföldi út kapcsán

Védőoltási kötelezettség külföldi utazás esetén
A védőoltások végzése
A védőoltások költségei, feltételei
Egyes védőoltásokról
Fontos információk

Védőoltási kötelezettség külföldi utazás esetén

A fertőző betegségek megelőzése és leküzdése érdekében külföldi nyaralások, munkavállalás, tanulás előtt érdemes tájékozódni, hogy a célországban (vagy az átutazás helye szerinti országban)

  1. milyen kötelező és javasolt védőoltások szükségesek,
  2. milyen a közegészségügyi helyzet (iható-e a csapvíz, érdemes-e az adott országban húst vagy tejterméket venni, és ha igen, akkor hol stb.), és
  3. milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni (láz- és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő, égési sérülések elleni krémek, sebtapasz stb.).

A hazai jogrendszer külföldi utazás során egyetlen kötelező védőoltást szabályoz, mely szerint a sárgaláz elleni védőoltást kötelező beadatni, ha magyar állampolgárok olyan országba utaznak, ahol sárgaláz veszély van. §

A magyar állampolgárok kötelesek beoltatni magukat azon fertőző betegségek ellen, melyeket a fogadó ország vagy az átutazás helye szerinti országok egészségügyi hatóságai megkövetelnek a be-, illetőleg az átutazóktól. §

A kötelező védőoltásokat leszámítva az oltásra jelentkezés önkéntes.

A külföldi ország járványügyi helyzete és a kiutazó személy veszélyeztetettségének figyelembevétele alapján egyéb oltások is végezhetők (pl. diftéria, tetanus, kolera, hastífusz, gyermekbénulás, kanyaró, rubeola, mumpsz, hepatitis A és B, járványos agyhártyagyulladás elleni védőoltás, gamma-globulin). §

Maláriával fertőzött országba utazó személy esetén a nemzetközi oltóhelyek által előírt megelőző gyógyszeres kezelés alkalmazandó. §

A külföldre utazók oltási kötelezettségéről, illetve az ajánlott oltásokról a nemzetközi oltóhely ad felvilágosítást. §

A védőoltások végzése

A külföldre utazó személyek védőoltásait a kormányhivatalok által működtetett oltóhelyek és egyéb, a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére működési engedéllyel rendelkező nemzetközi oltóhelyek végzik. §

Nemzetközi érvényű oltási bizonyítványt csak a működési engedéllyel rendelkező nemzetközi oltóhelyek állíthatnak ki. §

A védőoltások költségei, feltételei

19 betegséggel szemben van aktív immunizációra lehetőség Magyarországon, melyek közül elsősorban utazással kapcsolatos a sárgaláz, hepatitis A, hepatitis B, typhus abdominalis (hastífusz), a meningococcus meningitis (járványos agyhártyagyulladás), a veszettség, a kolera, a tetanusz és a poliomyelitis (gyermekbénulás) elleni oltások. Hosszabb külföldi tartózkodás, tanulmányút vagy speciális feladatok ellátása előtt kibővülhet a sor a morbilli-rubeola-mumpsz (kanyaró-rózsahimlő-mumpsz), a varicella (bárányhimlő), a pneumococcus és az influenza elleni oltásokkal.

Az utazás előtti tanácsadás és az oltások kiválasztása, a részletes adat-, és anamnézis felvételen, valamint a személyes beszélgetésen alapszik. Az utazás körülményei, időtartama, az utazó kora, egészségi állapota (krónikus szervi betegség, pszichés zavar, állandó gyógyszerek, immunhiányos állapot, műtétek, allergia stb.), a terhesség lehetősége, az eddigi oltások és egyéb tényezők figyelembevételével történik a kockázat felmérése. Az utazó által a konzultáció előtt kitöltendő kérdőív, egyben írásos beleegyezésként is szolgál.

Az utazással kapcsolatos oltások és tanácsadás egészségügyi szolgáltatás [az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. tv. 57. § (2) bekezdés c) pont], a térítés összege változó lehet. Az utazással kapcsolatos oltásokra nem vonatkozik a közgyógyellátási kedvezmény. Az oltóanyag-ellátás biztosított, az utazással kapcsolatos oltások helyben elérhetőek, gyógyszertárba nem kell menni.

Az érvényben lévő árlista a váróban olvasható, illetve a kérdőív második oldalán is megtalálható. Átlagosan 8-10.000 Ft egy oltóanyag ára, több oltás igénye esetén, pl. Indiába utazáskor a költség ennek hozzávetőleg négyszerese. A Nemzetközi Oltóközpontban az oltóanyag-ellátás folyamatos, az oltóanyagok helyben rendelkezésre állnak. A hepatitis A és hepatitis B elleni oltóanyagokra 25%-os TB támogatás van, ezért a TAJ kártyára is szükség van az oltások felvételekor. Az ellátás érkezési sorrendben történik. Előjegyzés csak csoportok esetén lehetséges. Sárgaláz elleni védőoltást kizárólag a megyei népegészségügyi szakigazgatási szervek, az Nemzeti Népegészségügyi Központ Nemzetközi Utazás-egészségügyi és Oltóközpontja és az országos tisztifőorvos által a nemzetközi utazásokkal kapcsolatos védőoltások végzésére feljogosított oltóhelyek végeznek. Az oltásról kétnyelvű, nemzetközi oltási könyvet állítanak ki (International Certificate of Vaccination), melynek felmutatását az érintett országok hatóságai a be- és kiutazáskor kérik. §

Az oltásokat - a vakcinák különböző időtartamú hatóideje miatt - legalább az utazás előtt öt héttel hamarabb meg kell kezdeni. Az oltóközpontokban egyszerre több oltás is beadható, és ezek közül néhány védőoltás ismétlését utóbb a háziorvos is elvégezheti (pl. hepatitis A és B, kullancs terjesztette agyvelőgyulladás).

Az oltások általánosságban nem ajánlottak lázas betegeknek, terhesség, és oltóanyaggal vagy komponenseivel szembeni túlérzékenység esetén. Az olthatóságot ezen kívül kizárja a korábbi súlyos oltási reakció, és a súlyos tojásérzékenység is.

Egyes védőoltásokról

A kötelező és a javasolt védőoltásokkal kapcsolatos elővigyázatosságot indokolja, hogy bizonyos földrészeken (elsősorban Afrika és Dél-Amerika egyes országaiban) alacsonyabb szintű az egészségügyi ellátás, külföldiként korlátozottabbak a betegek egészségügyi és szociális jogai, és a betegségek kezelései igen költségesek is.

Amint már említettük, a sárgaláz elleni védőoltás kötelező azoknak, akik olyan országba utaznak, ahol sárgaláz veszély van (többnyire Közép-Afrika és Dél-Amerika bizonyos országai). Legkésőbb tíz nappal az indulás előtt kell beadni a vakcinát, ami tíz éven keresztül nyújt védettséget. Az oltás azokban az országokban is ajánlott, amelynek csak egy része fertőzött. Az oltás kilenc hónapos kortól adható, nem olthatóak azonban az immunhiányosok, a terhesek, a szoptató anyák és a tojás-, illetve csirkehús-érzékenyek.

A hepatitis A (fertőző májgyulladás) elsősorban az arab országokban, Indiában, Ázsiában és Közép-Amerika egyes országaiban fordul elő. A helyi körülmények, étkezési szokások, az ivóvíz minősége jelentősen befolyásolja a fertőzés lehetőségét.

A hepatitis B vírus vérrel, szennyezett eszközökkel és testváladékokkal vihető át. Különösen ajánlott azoknak a külföldre utazóknak, akik betegségük (pl. cukorbetegség) révén külföldön is szorulhatnak orvosi kezelésre. Teljes védelmet három oltással lehet biztosítani, ezért azt időben el kell kezdeni.

A tetanus oltás tíz évig nyújt védettséget, és elsősorban azoknak ajánlott, akik baleset veszélyével járó külföldi útra (kerékpártúra, természetjáró kirándulás, hegymászás) indulnak. Szintén a biciklivel, motorral - elsősorban Ázsiában és Dél-Amerikában - közlekedőket veszélyezteti a veszettség is, ezért ez az oltás is javasolt, méghozzá három fázisban, a 0-7-21. napokon.

Ételekkel és vízzel terjed a tífusz is, amely ellen a vakcinát a Dél-Amerikába és az Ázsiába utazóknak ajánlják.

A malária ellen nem védőoltással, hanem tablettával lehet védekezni, amelynek szedését az utazás előtt kell megkezdeni, és a lappangási idő miatt a hazaérkezést követő négy hétig kell folytatni. A Sri Lankára utazóknak például javasolt ez a gyógyszer.

Fontos információk

Arról, hogy melyik országban milyen kötelező és javasolt védőoltást írnak elő

  1. a Külgazdasági és Külügyminisztérium,
  2. az Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK),
  3. az utazási irodák, valamint a követségek honlapjain és irodáiban, valamint
  4. útikönyvekben

kaphatnak bővebb felvilágosítást.