Portál Navigáció


Portál al-navigáció


MORZSÁK

TARTALOM:Munkáltatói jogosítványok

Létrehozva: 2010. január 16.
Módosítás: 2022. április 26.
Forrás: Magyarország.hu

ikonHivatalkereső

?

Hivatalkereső

ikonÉrtékelje a cikket!

?

-->

Cikk

Elemezzük a munkáltató utasítási jogát, tisztázzuk, mit nevezünk üzleti titoknak és miért fontos annak megőrzése akár a munkaviszony megszűnése után is, foglalkozunk a kiküldetéstől lényegesen eltérő intézménnyel, a kirendeléssel és az átirányítással.

Cikk:

Kiküldetés

A munka törvénykönyve az átirányítás, kiküldetés, kirendelés fogalmak helyett egységesen a "munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás" fogalmat alkalmazza, és a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás korábbi szabályait lényegesen egyszerűsíti. Ennek maximális tartamát naptári évenként jelentősen csökkenti: az eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál történő foglalkoztatás nem haladhatja meg a 44 beosztás szerinti munkanapot vagy 352 órát (míg korábban az átirányítás, kiküldetés és kirendelés együttes maximális időtartama 110 munkanap lehetett). §

A törvény a korábbi szabályozáshoz képest ezzel a lényeges szűkítéssel az intézmény kivételes jellegét hangsúlyozza, ami természetesen változatlanul nem zárja el a feleket az elől, hogy a munkaszerződés megfelelő - határozott időre szóló - módosítása alapján hosszabb időre történjék a munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás.

A munkanapra illetve munkaórára vonatkozó korlátot arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.

A munkaszerződéstől eltérő foglakoztatás szabályai szerint foglalkoztatott munkavállaló a ténylegesen ellátott munkakör szerinti díjazásra jogosult, de legalább az alapbére megilleti. §